IBS – čo jesť a čo nejesť

IBS, čo jesť a čo nejesť

IBS – čo jesť a čo nejesť

IBS (z angl. Irratable Bowl Syndrome) alebo syndróm dráždivého čreva je črevné ochorenie, ktoré má za následok nesprávne fungovanie hrubého čreva. Príčinou takéhoto ochorenia býva často stres, vypäté situácie, zlé stravovacie návyky, alergie na potraviny, infekcie, časté užívanie antibiotík a iné. Preto si povieme akú stravu by bolo vhodné konzumovať a akej sa vyvarovať, aby sme sa IBS-ka čo najrýchlejšie zbavili. IBS sa môže prejavovať aj hnačkami ale aj zápchami. preto tí, ktorých trápia hnačky, by sa mali vyvarovať jedlám, o ktorých vedia, že im ju spôsobia, alebo ich nafúknu. Zvyknú to byť mliečne výrobky, strukoviny, kysnuté cesto alebo sýtené nápoje. Pri zápchach je naopak vhodné jesť zeleninu, ovocie, celozrnné pečivo a potraviny bohaté na vlákninu. Všeobecne by sme sa mali ale vyhýbať mastným a sladkým výrobkom, pšenici, káve, alkoholu, zmrzline, červenému mäsu atď.Je vhodné konzumovať jogurty s probiotickými kultúrami, zeleninu a ovocie, ryby, hydinu alebo aj cesnak (s ním však opatrne pokiaľ ho ťažko znášate). Popri správne postavenom jedálničku je dôležité vyhnúť sa stresu.